Европейските наблюдатели смятат, че това  е най-сериозният“, най-шокиращият“, най-фрапиращият“ корупционен

...
Европейските наблюдатели смятат, че това  е най-сериозният“, най-шокиращият“, най-фрапиращият“ корупционен
Коментари Харесай

„Kатаргейт“: Какво се случва в Европейския парламент?

Европейските наблюдаващи считат, че това  е „ най-сериозният “, „ най-шокиращият “, „ най-фрапиращият “ корупционен скандал, който е връхлитал Брюксел.

Белгийската федерална полиция в петък организира десетки акции. Бяха арестувани петима души, упрекнати в осъществяване на „ хипотетични закононарушения на незаконна организация, корупция и пране на пари “. След претърсванията бяха конфискувани 600 000 евро в брой, плюс телефони, компютри и други устройства.

Първоначално имената на виновниците не се оказаха огромни по брюкселските стандарти: някогашен член на Европейския парламент, няколко парламентарни сътрудници и профсъюзен началник. Някои даже показаха подозрения, дали в случай че обвиняванията са правилни, Доха в действителност е направила рационална инвестиция.

До вечерта обаче, стана ясно, че това не е просто история за хора, които пълнят джобовете си. Ева Каили, вицепрезидент на Европейския парламент и ослепителен бранител на Доха, бе арестувана в полицията. Случаят се концентрира и към неправителствена организация, чиито членове на борда се оказаха някои от най-големите светила в лявата политика.

Докато абсурдът продължава да се разпростира, POLITICO дава отговор на по-важните въпроси, свързани с него.
Коя е Ева Каили?
Като един от 14-те вицепрезиденти на Народното събрание, Каили е измежду най-влиятелните играчи в институцията. Тя е някогашен водещ на вести със статут на звезда в родната си Гърция – една от най-бляскавите фигури в Брюксел.

Но Каили се очерта и като един от най-яростните бранители на Катар. Наскоро тя назова страната „ отличник в трудовите права “, след среща с министъра на труда на страната. Изказването ѝ се оказа не на място, поради дълбоките интернационалните опасения по отношение на изискванията, които страната обезпечава за служащите и мигрантите. Като член на лявоцентристката социалистическа и демократическа партия (S&D), нейното портфолио включва специфични отговорности, свързани с Близкия изток.

Партньорът на Каили, Франческо Джорджи, също е бил арестуван. Той е консултант по Близкия изток и Северна Африка в Европейския парламент и създател на неправителствена организация, наречена Fight Impunity, която има за цел да предизвиква „ отговорността като централен дирек на архитектурата на интернационалното правораздаване “.
Кой различен е забъркан?
Президент на организацията Fight Impunity е Пиер Антонио Панцери – друга централна фигура в тази ситуация. Панцери, италиански някогашен евродепутат, също от S&D, беше измежду задържаните в петък сутринта. До вечерта брачната половинка и щерка му също бяха арестувани от италианската полиция. Заповедта за ареста им упреква Панцери в „ политическа интервенция с членове, работещи в Европейския парламент в интерес на Катар и Мароко “.

В допълнение към арестуването на Джорджи, полицията запечата и офиса на различен парламентарен помощник, който е работил за Fight Impunity, а сега служи като асистент на белгийския евродепутат от S&D Мари Арена.

Арена, която наследи председателството на подкомисията по правата на индивида от Панцери и работи в тясно съдействие с Fight Impunity, удостовери, че кабинетът на нейния асистент е запечатан, само че самата тя не е била разпитвана от полицията.

Според италианската новинарска телевизия Анса, Николо Фига-Таламанка също е бил арестуван. Той е общоприет шеф на друга неправителствена организация – No Peace Without Justice, която е фокусирана върху интернационалното наказателно правораздаване, правата на индивида и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка. Организацията е публично основана в Ню Йорк и Рим. Въпреки това има същия адрес в Брюксел като Fight Impunity, на улица Rue Ducale 21. Основател на организацията е Ема Бонино, някогашен демократичен евродепутат и министър на външните работи на Италия.

Бившият френски министър председател Бернар Казньов и някогашният европейски комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос също са посочени като почетни членове на борда.

Друго водещо име в почетния ръб на Fight Impunity, е някогашният висш представител на Европейски Съюз по външната политика Федерика Могерини, която подаде оставка от борда в събота сутринта, заяви представител на Европейския лицей, където Могерини в този момент е ректор.

Списъкът на личния състав на Fight Impunity към този момент е заличен, само че уеб архивите демонстрират, че Джорджи и други сегашни парламентарни сътрудници са заемали основни функции в организацията през януари.
Простира ли се абсурдът отвън Европейския парламент?
Задържан е също и Лука Висентини, който предишния месец стана общоприет секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Преди това той беше дълготраен началник на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Профсъюзите на строителите бяха едни от най-големите критици към Катар във връзка с правата на служащите в навечерието на Световното състезание по футбол. Но даже преди Висентини да поеме поста, МКП беше удивително изключение. Шаран Бъроу, предходният началник на МКП, прикани външните критици на трудовото законодателство на страната да „ идат и да видят смяната “ във видео, оповестено от катарското министерство на труда през юни.
Защо Катар желае да лобира?
Емирството в Персийския залив е хазаин на Световното състезание по футбол, само че по-скоро шампионатът хвърли отрицателна светлина върху страната. Обвиненията в рушвет и нечовешките условия за задграничните служащи сложиха под подозрение избора на страната. Либералните критици се възползваха от момента, с цел да нападат позицията на консервативната мюсюлманска страна по отношение на правата на дамите и LGBTQ+ общността.

Поддържането на добра известност е от решаващо значение, защото Катар работи за споразумяване на покупко-продажби за своя природен газ със страни от Европейски Съюз. Предложението да се даде на катарците безвизово пътешестване до Шенгенското пространство на Европейски Съюз също се придвижва напред в Народното събрание – или най-малко беше по този начин до този миг.
Как Каили се застъпи за Катар?
Каили евентуално е била измежду главните бранители на Доха в границите на Социалистическа и демократическа партия (S&D).

На 24 ноември, да вземем за пример, когато пленарното съвещание одобри резолюция, „ осъждаща гибелта на хиляди служащи мигранти “, Каили взе думата, с цел да похвали „ историческата промяна “ на Катар, провокирана от Световната купа. По сходен метод преди 10 дни тя се появи, с цел да гласоподава в интерес на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в комисията по правораздаване и вътрешни работи на Народното събрание, макар че не е член на комисията.

Каили направи независимо пътешестване до Катар, откакто Доха анулира визитата на група евродепутати, във връзка панел отдаден на Близкия Изток. Делегацията на Народното събрание за връзки с Арабския полуостров (DARP) планираше да отиде в Катар тъкмо преди Световното състезание през ноември, с цел да посети турнирните уреди и да следи измененията в трудовото законодателство.

С едвам месец предупреждение обаче консултативното заседание на Катар, известно като Съвета на Шура, изиска отсрочване. Вместо това Кайли отиде в Катар през седмицата, когато делегация трябваше да бъде там и даде цялостна хвалба на трудовите промени в емирството. Според локалната преса тя е декларирала, че е там, представлявайки 500 милиона европейски жители, които виждат напредъка на страната като показване на общи полезности.

Доха „ не предложения групата, която би имала уравновесена позиция “ и „ вместо това предложения нея, знаейки, че нейните изказвания ще бъдат по-малко сериозни “, сподели немската евродепутатка Хана Нойман.
Колко огромен е абсурдът?
Скандалът в Катар може да бъде „ най-фрапиращият случай “ на хипотетична корупция, който Народното събрание е виждал от години, сподели шефът на Transparency International Михел ван Хултен.

Алберто Алемано, професор по право в HEC Paris, назова това „ най-шокиращият скандал за честност в историята на Европейски Съюз “.

Германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд, съпредседател на антикорупционната група на Народното събрание, го назова един от „ най-сериозните корупционни кавги в Брюксел през последните десетилетия “.

Ван Хултен сподели, че Народното събрание е основал „ просвета на безотговорност … с композиция от хлабави финансови правила и надзор и цялостна липса на самостоятелен (или какъвто и да е) етичен контрол. “
Какво следва по въпроса?
Европейска комисия би трябвало да предложи самостоятелен орган по нравственос, който да се ползва за всички институции на Европейски Съюз, само че той най-вероятно няма да има пълномощия за следствие или правоприлагане.

Фройнд твърди, че страните, които не са част от Европейски Съюз, би трябвало да следват „ положителните правила за лобиране, които към този момент са в действие “ в Брюксел. В момента страните не би трябвало да се записват в регистъра за бистрота на групите по ползи на Европейски Съюз, да вземем за пример, и евродепутатите не би трябвало да рапортуват тези контакти. „ Европейски Съюз би трябвало неотложно да усъвършенства това “, сподели Фройнд.

Между другото, неправителствената организация на Панцери Fight Impunity, не е включена в регистъра за бистрота. Това е явно нарушаване на съществуващите правила за основани в Европейски Съюз групи, които желаят да показват своите причини в Народното събрание. Съгласно най-новите насоки за регистъра за бистрота, от неправителствените организации се изисква да включват детайлности за тяхното финансиране.

Мари Арена, актуалният ръководител на подкомисията по правата на индивида, работи в тясно съдействие с Panzeri и Fight Impunity, в това число Неправителствени организации в конференции и пътува с Панцери за полемики по отношение на гражданските свободи.

Арена предвижда, че ще излязат още разкрития: „ Ако Катар прави по този начин, и другите вършат същото. И по тази причина би трябвало в действителност да предотвратим този тип дарба за въздействие. “
Какво ще се случи в този момент с Катар?
Ответният удар от обвиняванията идва бързо. Социалистическа и демократическа партия (S&D) прикани предлагането за либерализиране на визовия режим да бъде отсрочено.

Докладчикът на Зелените сподели, че ще гласоподава срещу мярката, в случай че има гласоподаване идната седмица.

Отделно комисията по външни работи на Народното събрание възнамерява да посети Саудитска Арабия и Катар през идващите седмици.
Какво следва в Народното събрание?
Каили към този момент е отстранена от групата S&D и от вътрешната й партия в Гърция ПАСОК.

Когато пленарното съвещание се събере в Народното събрание в понеделник, ще има напън върху ръководителя на Народното събрание Роберта Мецола да лиши Каили от отговорностите й на заместник-председател, а евродепутатите евентуално ще отдръпват нейния парламентарен имунитет.

Левицата към този момент публично прикани дебатът за случая да бъде прибавен към дневния ред, като гласуването е планувано за понеделник вечерта.

Текстът е оповестен в „ Политико “, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР